V RAZCVETU

V RAZCVETU (“GRZELI NATELI DGEEBI”)
Leto: © 2013
Država: Gruzija/Nemčija/Francija
Žanr: drama
Dolžina: 102 minuti
Režija: Nana Ekvtimishvili, Simon Groß
Scenarij: Nana Ekvtimishvili
Igrajo: Lika Babluani, Mariam Bokeria, Zurab Gogaladze,…

Žirija 19. sarajevskega filmskega festivala je letos za najboljši film izbrala V razcvetu, gruzijsko zgodbo o dveh najstnicah, ki začenjata življenje v turbulentnem času zgodnjih devetdesetih let v Tbilisiju. Poleg srca Sarajeva sta filmski ekipi nagradi za najboljši igralki prinesli tudi Lika Babluani in Mariam Bokeria.

Film slika čas odraščanja deklet v sveže neodvisni Gruziji, ko je družbo pretresalo nasilje in vojna na Črnem morju, dekleta pa so najlepša leta preživljala v še vedno prevladujoči patriarhalni družbi.

Tbilisi, Gruzija, 1992. Po razpadu Sovjetske zveze se mora Gruzija postaviti na noge. V pokrajini Abhaziji divja državljanska vojna. Za glavni junakinji, 14-letno Natio in Eko, se otroštvo bliža h koncu. Eka odrašča brez očeta in se upira zaskrbljeni mami in starejši sestri. Natjin oče je alkoholik, ki ustrahuje vso družino. Prijateljici ne najdeta miru niti zunaj družine – v šoli, na cesti ali v vrstah za kruh. Kaos, nevarnost in strah pred prihodnostjo hromijo ljudi. Občudovalec da Natii pištolo z enim nabojem. Malo pozneje jo ugrabi drugi občudovalec.

Nagrade/festivali:
Berlin 2013 – najboljši film v sekciji Forum
Sarajevo 2013 – glavna nagrada Srce Sarajeva (skupno 4 nagrade)
LUX 2013 – kandidat za nagrado evropskega parlamenta
Festival Art Film 2013 Slovaška – glavna nagrada
Hong Kong 2013 – dobitnik dveh nagrad
Pariz Cinema 2013 – nagrada žirije
Wiesbaden goEast 2013 – glavna nagrada (najboljši film)

Kritike:
»Nana Ekvtimishvili odlično zaznamuje svoj prvenec filmskega ustvarjanja v impresivni drami o odraščanju, o ženskem prijateljstvu, o usodnem maščevanju in družinskih trenjih v post-sovjetski Gruziji.«
– Stephen Dalton, The Hollywood Reporter

Napovednik: http://youtu.be/zNbIHlnTO_U