V IMENU RESNICE

V IMENU RESNICE
In the Name of the Truth

© 2017, 60 min, dokumentarni / documentary
Jezik / Language: slovenščina / slovenian
Država / Country: Slovenija / Slovenia
Režija / Director: Dejan Babosek
Scenarij / Writer: Dejan Babosek, Barbara Furjan
Direktor fotografije / DOP: Simon Gosnik
Igrajo / Cast: Andrei Lenart, Valentina Plaskan

Torek/Tuesday 3.10. @ 17:00
GLEDALIŠČE TARTINI

Resnična zgodba o Blažu Furjanu, ki je 27.5.1997 izgubil življenje na služenju obveznega vojaškega roka.
Film je nastal na osnovi knjige z istim naslovom, ki jo je napisala Barbara Furjan. Gre za pripoved o skrivnostni smrti mladega vojaka Blaža Furjana, ki je umrl kot vojak na obveznem služenju vojaškega roka v nikoli do konca pojasnjenih okoliščinah. Po uradni razlagi naj bi namreč Furjan v vojašnici, tik preden bi moral oditi domov, storil samomor, razlaga naj bi bila na zelo majavih temeljih. Njegova sestra Barbara se je prav zaradi nepojasnjenih okoliščin tragedije, molka, v katerega so se zavili tisti, ki bi o tragičnem dogodku lahko več povedali, skrivnostnem izginotju dokazov in številnih nejasnostih, odločila za temeljitejšo raziskavo bratove smrti. Prepričana je namreč, da je njen brat moral umreti, ker je očitno izvedel in videl stvari, ki jih ne bi smel. Na osnovi številnih pogovorov, posnetkov in dokumentov je pred petimi leti izdala knjigo, letos, 20 let po njegovi smrti, in na Blažev 40. rojstni dan, ki ga ni nikoli dočakal, pa prihaja film.

Idejo o filmu je podprla vrsta znanih imen s slovenske estrade, Barbara Furjan pa je stike navezala tudi z ameriškim glasbenikom, režiserjem in igralcem Jaredom Letom. Vlogo vojaka Furjana v filmu igra Ljubljančan Andrei Lenart, mlad slovenski igralec, ki je v manjših vlogah nastopil že v hollywoodskih filmih Vojna zvezd: Sila se prebuja in Kingsman: Tajna služba. Pri nas pa smo ga lahko videli v serijah Usodno vino, Da, dragi! Da, draga! in Česnovi. Vlogo Barbare Furjan pa v filmu igra Valentina Plaskan, letošnja dobitnica Viktorja z Eno žlahtno štorijo, kjer igra Gabi. Kot igralka pa se je kalila tudi v New Yorku, na Danskem in v Franciji. V dokumentarnem delu filma bodo nastopili različni strokovnjaki in tudi priče, ki so bile usodne noči prisotne na kraju, kjer je pod streli puške obležal Blaž Furjan.

filmografija Dejan Babosek
2013 – Izhod
2016 – Strah
2017 – Ksana

ENGLISH
The project In the Name of the Truth was created after almost 17 years of concealment, with the intention of shedding light on the truth about the death of Blaž Furjan, who was shot whilst serving the Slovenian military in Ljubljana. We wanted to make a film about Blaž, so that his name may remain written in histroy forever and all the injustices he suffered be erased once and for all, since we can no longer revive him from the dead.