THE BEATLES: OSEM DNI NA TEDEN

THE BEATLES: OSEM DNI NA TEDEN
The Beatles: Eight Days a Week

© 2016, 106 min, glasbeni dokumentarec / music documentary
Jezik / Language: angleščina / English
Država / Country: ZDA / USA
Režija / Director: Ron Howard
Scenarij / Writer: Mark Monroe, P.G. Morgan
Direktor fotografije / DOP: Deschanel, Suhrstedt, Wood, Young
Igrajo / Cast: Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon, George Harisson

Četrtek/Thursday 5.10. @ 15:00
MEDIADOM PYRHANI

Navdušujoča dokumentarna kronika zgodnje koncertne kariere in meteorskega vzpona skupine The Beatles, časa neponovljive beatlomanije, ko so John, Paul, George in Ringo osvajali britanske, evropske in nato ameriške odre, da bi nazadnje obnoreli ves svet.
Režiser Ron Howard v filmu razišče zgodovino skupine The Beatles od njihovih prvih nastopov v majhnih klubih v Liverpoolu in Hamburgu do rekordnih svetovnih turnej po stadionih v New Yorku, Melbournu, Tokiu in drugod. Film je sestavljen iz redkih in nikoli predvajanih arhivskih posnetkov in novih intervjujev s Paulom McCartneyjem, Ringom Starrom ter njihovimi številnimi opazovalci in sopotniki. Howardov film oriše vso evforijo neverjetnega vzpona Beatlov, a tudi posledice, ki so jih zaradi tega utrpeli člani skupine, zaradi česar so avgusta leta 1966 prenehali igrati na koncertih in svojo čudežno glasbeno energijo raje posvetili snemanju prelomnih studijskih albumov, po katerih jih najbolje poznamo danes.

NAGRADE/FESTIVALI
Nominacija za nagrado BAFTA za najboljši dokumentarni film in dobitnik grammyja za najboljši glasbeni film

filmografija Ron Howard
1985 – Kokon (»Cocoon«)
1988 – Willow
1995 – Apollo 13
1999 – EDtv
2000 – Grinch (»Dr. Seuss' How the Grinch Stole Christmas«)
2001 – Čudoviti um (»A Beautiful Mind«)
2005 – Cinderella Man: legenda o boksarju (»Cinderella Man«)
2006 – Da Vincijeva šifra (»The Da Vinci Code«)
2008 – Frost/Nixon
2009 – Angeli in demoni (»Angels & Demons«)
2016 – Inferno

ENGLISH
We all know the moment. February 9th, 1964, 8:12pm EST – after a brief commercial break, four young men from Liverpool step onto the Ed Sullivan stage, changing culture forever. Seventy-three million people watched The Beatles perform that night, the largest audience in television history. It was an event that united a nation and signaled the birth of youth culture as we know it today. But while this single performance introduced The Beatles to America, what the band did next would introduce them to the entire world, permanently transforming the music industry and forever engraining them into the fabric of popular culture... They went on tour.