SPLETNI PIRATI V ŽIVO

SPLETNI PIRATI V ŽIVO (»TPB AFK The Pirate Bay Away from Keyboard«)real
Leto: © 2013
Država: Švedska
Žanr: dokumentarni film
Dolžina: 85 minut
Režija: Simon Klose
Igrajo: Gottfrid Svartholm, Peter Sunde, Fredrik Neij

Spletni pirati v živo je naslov dokumentarca o treh ustanoviteljih najodmevnejše spletne strani računalniškega podzemlja in govori zgodbo o svetu z drugačnim razumevanjem avtorskih pravic.

Dokumentarec Simona Kloseja, ki je premiero doživel na Berlinskem filmskem festivalu, se vrti okoli življenj treh aktivistov: Gottfrida Svartholma, Fredika Neija in Petra Sunde. Začne se dan pred pričetkom sodnih procesov proti omenjeni trojici. Frederik spravlja svoj prenosnik v zarjavelega Volvota. Skupaj s svojima prijateljema in soustanoviteljema The Pirate Baya je soočen s tožbo težko 13 milijonov dolarjev, ki so jo sprožili hollywoodski studiji na podlagi kršenja avtorskih pravic. Frederik je na poti, da namesti nov računalnik v skrivni strežniški sobi. Tu je prostor, kjer živi največje spletno mesto za izmenjavo datotek. Ko so heker Gottfrid, internetni aktivist Peter in piflar Frederik spoznani za krive, se za njih prične nova neomrežena realnost – stran od tipkovnice. A globoko skrito v računalniških podatkovnih centrih, temni računalniki tiho nadaljujejo podvajanje in deljenje datotek.

Kritika:
»Kaj je Pirate Bay v fizičnem svetu? Nič drugega kot štiri enote v omarici. Ta pogled bo marsikoga razočaral.

V prvi vrsti gre za romantični dokumentarec, v katerem tok pripovedi ni nikoli dolgočasen. Iz trojke sicer napravi moderne Robine Hoode in prezre dejstvo, da so zakone dejansko kršili. A v končni fazi gre za političen izdelek, ki zahteva, naj spremenimo zakone, ne ljudi. Najlaže je namreč vsakogar napraviti za kriminalca. Ogled obvezen!«
– Quattro, Joker