OBSODBA (»Het Vonnis«)

ObsodbaRAZSODBA (»Het Vonnis«)
Leto: © 2013
Država: Belgija
Žanr: drama
Dolžina: 111 minut
Režija: Jan Verheyen
Scenarij: Jan Verheyen
Igrajo: Koen De Bouw, Johan Leysen, Veerle Baetens

RAZSODBA je napet sodni triler o pravu in pravičnosti, morali in etiki. Prikaže kako se človek, ki ga je sodni sistem pustil na cedilu, spopade z ustavno državo.

Uspešen poslovnež Luc se vrača domov iz zabave, na kateri je bil s svojo družino. Pred tem se ustavi na bencinski črpalki, kjer njega in njegovo ženo napade naslinež. Hčerko, ki je bila edina priča dogodka, pa povozi avto. Po treh tednih se Luc v bolnici zbudi iz kome in izve, da sta oba člana družine mrtva. Čeprav njegovo pričanje pripomore k razjasnitvi dogodkov pa krivca izpustijo, ker je prišlo do napake v postopku. Luc se odloči, da bo vzel pravico v svoje roke.

V Belgiji vsako leto zaradi postopkovnih napak oprostijo na desetine ljudi. Med njih spadajo trgovci z ljudmi, spolni prestopniki, razpečevalci drog, nasilni zločinci. Leta 2002 je vlada predstavila predlog za spremembo zakona o kazenskem postopku, ki pa še do danes ni bil sprejet v parlamentarno proceduro.

Nagrade/festivali:
Zmagovalec festivala Chicago 2013 (nagrada žirije)
Nagrada za režijo – Montreal World FF 2013
Nominacija za nagrado publike Palm Springs IFF 2014
Cleveland IFF 2014

Kritike:
»Belgijski režiser Jan Verheyen v odlični sodni drami Obsodba izziva gledalca, da razmisli o morebitnih pomanjkljivostih sodobnih pravosodnih sistemov.«
– Clarence Tsui, The Hollywood Reporter