PRIKAZOVANJE

PRIKAZOVANJE
The Apparition / L'apparition

© 2018, 144 min, drama / drama
Jezik / Language: francoščina, italijanščina, angleščina / French, Italian, English
Država / Country: Francija / France
Režija / Director: Xavier Giannoli
Scenarij / Writer: Xavier Giannoli
Direktor fotografije / DOP: Eric Gautier
Igrajo / Cast: Vincent Lindon, Galatea Bellugi

Sreda/Wednesday 3.10. @ 21:00 GLEDALIŠČE TARTINI

Režiser Xavier Giannoli se je s filmom Marguerite predstavil že na 7. FEMF-u leta 2016. Letos se vrača z dramo Prikazovanje, kjer blesti s filmskega festivala v Cannesu nagrajeni francoski igralec Vincent Lindon.
Jacques je novinar na velikem regionalnem časopisu v Franciji. Njegov ugled kot nepristranski in talentiran raziskovalec privabi pozornost Vatikana, ki ga zaposli za posebno nalogo. Da sodeluje v odboru za preiskavo verodostojnosti svetega pojavljanja v majhni francoski vasici. Gre torej za pravo kanonično preiskavo. Ob prihodu sreča mlado in občutljivo Ano, ki trdi, da je bila osebno priča prikazovanju Device Marije. Globoko pobožna Ana, ki je imela v vasi že številne oboževalce, ki so jo nadlegovali s prošnjami po pomoči, je sedaj raztrgana med njeno vero in številnim zapeljevanjem. Zaskrbljen zaradi nasprotujočih mnenj duhovnikov in skeptikov v skupini Jacques postopoma razkriva skrite motive in pritiske na delovnem mestu in vidi, da je njegov sistem prepričanj močno pretresen.

Jacques is a journalist at a large regional newspaper in France. His reputation as an impartial and talented investigator attracts the attention of the Vatican who recruits him for a special task; taking part of a committee to investigate the veracity of a saintly apparition in a small French village – a true canonical investigation. Upon his arrival, he meets the young and sensitive Anna who claims to have personally witnessed the apparition of the Virgin Mary. A profound devout, she’s garnered an impressive following in the village and is torn between her faith and the many solicitations she receives. Confronted with opposing views from clergy members and sceptics in the group, Jacques gradually uncovers the hidden motivations and pressures at work and sees his beliefs system profoundly shaken.