PODELITEV

6.10.2013 – Na zaključni slovesnosti 4. festivala evropskega in mediteranskega filma FEMF, so v nedeljo zvečer razglasili zmagovalce letošnjega festivala. Glavno nagrado mednarodne žirije je prejel film Ulica v Palermu režiserke Emme Dante.

NAGRADE ŽIRIJE
V Piranu se je zvečer zaključil 4. festival evropskega in mediteranskega filma FEMF, v okviru katerega so na slovesnosti podelili tudi nagrade zmagovalcem letošnjega festivala. Po izboru mednarodne žirije FEMF v sestavi Lenka Kny, Zlatko Vidacković in Valentin Perko, je nagrado za najboljši film prejela filmska drama Ulica v Palermu (Via Castellana Bandiera), italijanske režiserke Emme Dante. Obrazložitev žirije je, da filmu uspe odlično prikazati pereče probleme, ki jih povzročajo meje med posameznimi narodi.

Nagrado za najboljšega režiserja tekmovalnega programa si je prislužil Michele Placido za film Ostrostrelec (Le Guetteur). Obrazložitev: “S svojo prepričljivo režijo prikljiče v spomin najboljše filme kriminalnega žanra, kakršni so nas navduševali nekoč “.

Nagrado Vilko Filač za najboljšega direktorja fotografije prejme Milan Spasić za kamero v filmu Ko se zdani (Kad svane dan). «Kamera se je približala režiji do zadnje podrobnosti. Film podpira režiserjevo zamisel tako po dramaturški kot slikovni plati, kar je po mnenju žirije tudi osnovno poslanstvo fotografije v filmu, da režiser in snemalec enako mislita, dihata in živita,” je še zapisano v obrazložitvi režije.

NAGRADE FESTIVALA
Nagrada za poseben dosežek na področju filmske dokumentaristike se je podelila avtorski ekipi filma Jan Plestenjak: Priznam, režiserja Bojana Dovrtela. Nagrada za avtorski prispevek, k razvoju evropske kinematografije, pa je šla v roke Goranu Paskaljeviću, režiserju filma Ko se zdani. Na večerni slovesnosti mu jo je podelil hrvaški igralec Filip Juričić, znan po glavni vlogi v filmu Larina izbira.

NAGRADE 4. FESTIVALA EVROPSKEGA IN MEDITERANSKEGA FILMA

NAGRADE FESTIVALA
– Nagrada za poseben dosežek na področju filmske dokumentaristike
se podeli avtorski ekipi filma JAN PLESTENJAK: PRIZNAM, režiserja BOJANA DOVRTELA

– Nagrada za avtorski prispevek k razvoju evropske kinematografije
se podeli GORANU PASKALJEVIĆU, avtorju filma KO SE ZDANI

NAGRADE ŽIRIJE
– Nagrada za najboljšega režiserja tekmovalnega programa:
MICHELE PLACIDO za film Ostrostrelec (Le Guetteur)

– Nagrada Vilko Filač za najboljšega direktorja fotografije:
MILAN SPASIĆ za kamero v filmu Ko se zdani (Kad svane dan)

– Nagrada za najboljši film festivala – grand prix festivala:
ULICA V PALERMU (Via Castellan Bandiera) režiserke Emme Dante