PALME

PALME (»Palme«)
Leto: © 2012
Država: Švedska
Žanr: dokumentarni film / biografska drama
Dolžina: 103 minute
Režija: Kristina Lindström, Maud Nycander
Scenarij: Kristina Lindström, Maud Nycander
Igrajo: Olof Palme (arhiv), Catharina Palme, Lisbet Palme, Richard Guston,…

Nekega februarskega večera leta 1986 so ubili Olofa Palmeja, predsednika švedske vlade. To je bil za Skandinavijo nezaslišan dogodek. Palme je film o njegovem življenju, takratnem času in Švedski, ki jo je pomagal ustvariti.

Čeprav je bil pripadnik višjega sloja, je bil vnet zagovornik družbene enakosti. Navdih za svoje govore je našel v otroških pravljicah. Kritiziral je Združene države Amerike zaradi vietnamske vojne in mnoge druge države, ki jih je imel za nepravične. S svojim delovanjem si je pridobil veliko prijateljev pa tudi sovražnikov. Bil je človek, ki je spremenil zgodovino, in se kot tak za vedno zasidral v srca Švedov.

Letos je bil s strani švedskega filmskega inštituta nominiran za najboljši dokumentarni film leta ter prejel nagradi za najboljšo montažo in glasbo. Gre za najbolj gledan švedski dokumentarni film zadnjih 30 let.

Nagrade/festivali:
Guldbagge »švedski oskar« 2013 (nominiran za najboljši dokumentarni film leta in nagradi za najboljšo montažo in glasbo, Stockholm 2013 (nagrada Victor za najboljši film leta), DOXA Kanada 2013, FIPA Francija 2013, Hong Kong 2013, IDFA Nizozemska, DOCS Barcelona 2012,…

Kritike:
»Pričakovanje. Vizija. Volja za velike spremembe. Film o Olofu Palmeju je pravo pravcato potovanje skozi čas, slike in skušnjave.«
– Mattias Nohrborg, producent

Napovednik: http://youtu.be/UoopC3Rn294