OBTOŽUJEM!

An Officer and a Spy / J'accuse


© 2019, 132 min, zgodovinska drama triler / history drama triler
Jezik / Language: francoščina / French
Država / Country: Francija, Italija / France, Italy
Režija / Director: Roman Polanski
Scenarij / Writer: Roman Polanski, Robert Harris
Direktor fotografije / DOP: Pawel Edelman
Igrajo / Cast: Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner


Četrtek / Thursday 30.1.2020 @ 18:00
GLEDALIŠČE TARTINI


 

Zgodovinska drama obravnava tako imenovano Dreyfusovo afero in je ekranizacija istoimenskega romana Roberta Harrisa. Leta 1895 so proti mlademu obetavnemu francoskemu generalštabnemu častniku Alfredu Dreyfusu (Louis Garrel) vložili obtožnico, ker naj bi Nemčiji izdajal vojaške skrivnosti in sodišče je odločilo, da je kriv. Obsojen je bil na dosmrtno ječo na Hudičevem otoku. Med pričami njegovega ponižanja je polkovnik Georges Picquart, ki je napredoval v vodjo vojaške protiobveščevalne enote. Ko pa Picquart odkrije, da se skrivnosti še vedno predajajo Nemcem, ga vleče v nevaren labirint korupcij in prevar, ki ogrožajo ne le njegovo čast, temveč tudi njegovo življenje.

Romanopisec Emile Zola je na Clemenceaujevo pobudo v časopisnem članku z naslovom J’Accuse (Obtožujem) sodnike obtožil, da so pri razsodbi upoštevali ukaze obrambnega ministrstva. Dogodek je vplival na okrepitev in večjo enotnost politične levice, zmanjšal pa se je vpliv vojske.


On January 5, 1895, Captain Alfred Dreyfus, a young promising officer, is degraded for spying for Germany and is sentenced to life imprisonment on Devil’s Island. Among the witnesses to his humiliation is Georges Picquart, who is promoted to run the military counter-intelligence unit that tracked him down. But when Picquart discovers that secrets are still being handed over to the Germans, he is drawn into a dangerous labyrinth of deceit and corruption that threatens not just his honour but his life.


filmografija Pawel Edelman
2002 – Pianist
2011 – Masaker
2016 – Paslika