OBLAKI NAD SILS MARIO

OBLAKI NAD SILS MARIO (»Clouds of Sils Maria«)
Clouds Of Sils MariaLeto: © 2014
Država: Francija/Nemčija/Švica
Žanr: drama
Dolžina: 124 minut
Režija: Olivier Assayas
Scenarij: Olivier Assayas
Igrajo: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz

Na vrhuncu svoje mednarodne kariere dobi Maria Enders (Juliette Binoche) ponudbo za nastop v ponovni uprizoritvi igre, s katero je zaslovela pred dvajsetimi leti. Takrat je igrala vlogo Sigrid, privlačne mladenke, ki razoroži svojo nadrejeno Heleno in jo nazadnje pripelje do samomora. Tokrat se bo morala spustiti v vlogo starejše Helene.
S pomočnico (Kristen Stewart) se odpravi v odmaknjeno alpsko vasico Sils Mario, da bi tam v miru vadila. Vlogo Sigrid bo igrala mlada hollywoodska zvezda (Chloë Grace Moretz), ki se rada zapleta v škandale, in Maria je zdaj na drugi strani zrcala, od koder zre v oči dvoumno očarljivi ženski, ki je pravzaprav neprijeten odsev njene osebnosti.

ANG
At the peak of her international career, Maria Enders is asked to perform in a revival of the play that made her famous twenty years ago. But back then she played the role of Sigrid, an alluring young girl who disarms and eventually drives her boss Helena to suicide. Now she is being asked to step into the other role, that of the older Helena. She departs with her assistant to rehearse in Sils Maria; a remote region of the Alps. A young Hollywood starlet with a penchant for scandal is to take on the role of Sigrid, and maria finds herself on the other side of the mirror, face to face with an ambiguously charming woman who is, in essence, an unsettling reflection of herself.

Nagrade/festivali:
uradna tekmovalna sekcija – Cannes 2014
najboljša igralka Cinephile Society 2014
nominacija za najboljši mednarodni film München FF 2014

Kritika:
»Izjemna drama z mladima igralkama – Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz – in oskarjevko Juliette Binoche, ki je za to vlogo letos prejela nagrado mednarodnega društva Cinefilov. Upravičeno! Ocena A-.»
– Eric Kohn, IndieWire