ŽUPAN / MAYOR

NAGOVOR PIRANSKEGA ŽUPANA

DSC_3705

Zaljubljeni v film, zaljubljeni v Piran.

Srečanje Pirana s filmom je bila ljubezen na prvi pogled. Ta nova in nenavadna umetnost, ki je začela zgodbe pripovedovati na tako drugačen, drzen in samosvoj način, je že s prvimi predvajanji v nekdanjem letnem kinu pobožala prav tako samosvoje Pirančanke in Pirančane, ki so jo brez oklevanja sprejeli za svojo in ji ponudili svoj dom.

Tudi filmski ustvarjalci niso skrivali svoje naklonjenosti do pravljično lepega Pirana, ki je s svojo mogočno karizmo, slikovitimi trgi in ulicami ustvaril edinstveno kuliso številnim mojstrovinam sedme umetnosti.

Z razvojem tehnologije snemanje ni več vezano le na tople kraje, a se filmi vedno znova vračajo v Piran s filmskimi festivali. Zelo smo ponosni, da gostimo tudi Festival evropskega in mediteranskega filma, ki vsako leto ponudi svojevrsten vpogled v evropsko kinematografijo. Nekoliko drugačen, a zato toliko bolj privlačen za vse nas, ki mediteransko kulturo živimo.

Film nam včasih brezobzirno nastavi ogledalo, ko bi raje odvrnili pogled, in nam ob naslednji priložnosti prijazno razkrije, kako čudovit je pravzaprav svet, v katerem živimo. In se še danes, več kot stoletje za tem, ko si je izboril mesto v našem življenju, pogosto zdi čaroben.

Zato se organizatorjem Festivala evropskega in mediteranskega filma zahvaljujem za njihov trud in prizadevnost ter jim želim, da bi skupaj s filmskimi ustvarjalci in številnimi zadovoljnimi gledalkami in gledalci preživeli nadvse prijeten teden v našem slikovitem mestu.

Peter Bossman,
župan Občine Piran