Župan / Mayor

Spoštovani filmski ustvarjalci in ljubitelji filmskega platna,

Občina Piran je pomemben zaveznik in partner slovenskega filma že od njegovega rojstva in si s filmskimi festivali tudi danes utrjuje sloves osrednjega prizorišča filmskega dogajanja v Sloveniji. Zavedamo se pomena filma v današnji družbi in dejstva, da gre za najboljši umetniški proizvod za promocijo naše destinacije in za dvig njenega ugleda v mednarodnem okolju.

Še zlasti sem ponosen, da si je svoj dom pri nas ustvaril Festival evropskega in mediteranskega filma, ki v Piran vedno znova prinese val svežine, s katerim poživlja našo bogato kulturno dediščino.

Prepričan sem, da nam bo Festival evropskega in mediteranskega filma tudi letos na ogled ponudil pester nabor umetnin in izvirnih produkcij, Piran pa se mu bo za to darilo zahvalil z ljubeznijo, toplim gostoljubjem in okoljem, ki spodbuja kreativni zanos.

Dobrodošli v filmskem Piranu!
Župan Občine Piran
Peter Bossman

Drage ljubiteljice in ljubitelji filma, v veselje mi je, da vas lahko ponovno pozdravim v Piranu. Že nekaj let imate oktobra priložnost videti odlične evropske filme, ki so pred tem gostovali na največjih in najpomembnejših filmskih festivalih po svetu. Morda bo kdo rekel, da ni težko izbirati med takšnim naborom filmov, ki so na voljo, a ne smemo pozabiti, da se filmski festivali pripravljajo predvsem za publiko. Hkrati Festival evropskega in mediteranskega filma nima namena tekmovati z velikimi festivali, a si vseeno šteje za uspeh, da so v Piranu v slabem tednu dni prikazani številni filmi iz Cannesa, Berlina, Toronta, Benetk… Letos je bila izbira bistveno lažja in predvsem zelo osebna. Vse naslove, ki se bodo predvajali v Piranu, si seveda želim videti tudi v kinematografih po Sloveniji, obenem pa sem ob ogledu teh zelo različnih filmskih zgodb imel v mislih tudi vse vas, ki sem vas spoznal na lanskoletni izdaji festivala. »Tale bo zagotovo všeč Sonji, tale tisti čudoviti galeristki, o tem filmu pa bom zagotovo dolgo v noč debatiral s tistim visokim učiteljem, ki sicer ne hodi v kino, vsako leto pa obišče FEMF.«

In kdo bi lahko zavrnil »zmenke« z Romy Schneider, Agnès Varda in Mario Callas? Kdo si ne želi biti zapeljan s filmi, ki so jih podpisali Pawel Pawlikowski, Asghar Farhadi ali Mathieu Amalric? In kdo si ne želi prepevati s Perom Lovšinom, Davideom Bowiejem in Sex Pistolsi? Prepričan sem, da se bomo ponovno srečali v čudovitem okolju, ki gosti festival in od koder bodo v mesecih, ki sledijo, filmi romali na platna večine slovenskih mestnih kinematografov in Piran vsaj za nekaj filmskih trenutkov ponesli na celino.

Samo Seničar, programski vodja FEMF-a