KO SE ZDANI

KO SE ZDANI (“KAD SVANE DAN”)
Leto: © 2012
Država: Srbija/Hrvaška/Francija
Žanr: drama/fikcija
Dolžina: 90 minut
Režija: Goran Paskaljević
Scenarij: Goran Paskaljević, Filip David
Igrajo: Mustafa Nadarević, Predrag Ejdus, Mira Banjac, Meto Jovanovski,…

Srbski kandidat za oskarja v tujejezični kategoriji.

Zgodba o 72-letnem profesorju glasbe Miši Brankovu, ki v nenavadnih okoliščinah odkriva svoj pravi izvor. Med izkopavanjem na kraju, kjer je včasih stalo koncentracijsko taborišče, najdejo škatlo z dokumenti. Leta 1941 jo je zakopal Isaac Weiss.

Profesor izve, da so njegovi pravi starši Weissovi, ki so ga ‒ sluteč, kaj jih čaka ‒ odpeljali k prijateljem, družini Brankov. Mali Miša je imel takrat komaj dve leti. Zakonca Weiss sta umrla v taborišču, njemu pa krušni starši niso nikoli povedali, da je posvojen.

V škatli je nedokončana partitura Kadiša z naslovom Ko se zdani, ki jo je skladal Isaac Weiss. Profesor Brankov med iskanjem resnice o sebi in svojem poreklu raziskuje tudi resnico o taborišču Staro sejmišče, hkrati pa je obseden z dokončanjem Kadiša in njegovo izvedbo na ostankih nekdanjega taborišča.

Nagrade/festivali:
Palm Springs 2013 – nagrada »Bridging the Borders« za Gorana Paskaljevića
Terna 2012 – nagrada »Grand Prix« za najboljši film
Merida 2012 – nagrada »Grand Prix« za najboljši film in nagrada publike
Evropski filmski festival, Francija 2012 – nagrada publike
Srbski kandidat za tujejezičnega oskarja

Kritike:
»Film je vreden vseh pohval tudi zato, ker govori o veliki človeški nepravičnosti. Nekoč in danes. Nekoč koncentracijsko taborišče, danes pa z majhnimi spremembami mesto za življenje. Na bregovih velike reke. Če lahko en film vsaj malo pomaga…«

»To bi mirno lahko bil srbski Schindlerjev seznam. A Paskaljević ni želel narediti spektakel na nivoju hollywoodske produkcije. Raje se je opredelil za intimno (mono)dramo. Ugotovite sami, kaj vas čaka…«
– Đorđe Mijušković, Filmovanje

Napovednik: http://youtu.be/nGeefEdh0T0