KICKBOKSERKA

KICKBOKSERKA
Fight Girl

© 2018, 84 min, družinski akcijska drama (11+) / family action drama
Jezik / Language: nizozemščina / Dutch - SLO podnapisi
Režija / Director: Johan Timmers
Igrajo / Cast:  Imanuelle Grives, Aiko Beemsterboer, Hilde De Baerdemaeker

Zmagovalni film z izvirnim naslovom Kickbokserka je nastal v nizozemsko-belgijski produkciji leta 2017. V njem sledimo zgodbi dvanajstletne Bo, ki je nadarjena in vročekrvna kickboksarka. Zaskrbljena je zaradi staršev v ločitvenem procesu, ki se neprestano prepirata med seboj. Bo se mora skozi film naučiti, kako obvladati svoja čustva in obenem sprejeti dejstvo, da ne more imeti nadzora nad vsem.

Film Kickbokserka (“Fight Girl”) režiserja Johana Timmersa je prejemnik evropske nagrade mladega filmskega občinstva Evropske filmske akademije (EFA) 2019. Film o nadarjeni in vročekrvni kickbokserki Bo, katere starši so v ločitvenem postopku, so prejšnji teden izbrale žirije mladih od 12. do 14. leta starosti v 55 mestih v 34 evropskih državah.

Pri izbiranju zmagovalnega filma je sodelovalo 2.800 mladih ljubiteljev filma. Sodelovali so tudi slovenski osnovnošolci zadnje triade.

V izolskem Art Kinu Odeon so si najprej ogledali tri nominirane filme, projekcijam je sledil pogovor. Ves čas so bili preko spleta v stiku z vrstniki iz vse Evrope, tudi ko sta predstavnika slovenske žirije prek videokonference sporočila izide glasovanja v nemški Erfurt, kjer so zmagovalnemu filmu še isti večer podelili evropsko nagrado mladega filmskega občinstva EFA.

Letošnji prejemnik evropske nagrade mladega filmskega občinstva EFA je bil tudi slovenski zmagovalec, so sporočili iz zavoda za razvijanje filmske kulture Otok, ki z evropskim projektom filmske vzgoje že od leta 2013 “sooblikuje samostojne in kritične uporabnike sodobnih medijev”.

Evropska nagrada mladega filmskega občinstva je filmsko-vzgojni dogodek, ki je nastal pod okriljem EFA, uveljavljenega vseevropskega združenja za promocijo kakovostnega filma.