KDO SE BOJI ČRNEGA MOŽA?

KDO SE BOJI ČRNEGA MOŽA? (“WHO’S AFRAID OF THE BIG BLACK WOLF”)
Leto: © 2012
Država: Slovenija
Žanr: Č/B kratki film
Dolžina: 25 minut
Režija: Janez Lapajne
Scenarij: Janez Lapajne
Igrajo: Tilen Lapajne, Wayne T. Carr, Klaus B. Wolf, Michael Kranz,…

Kratki igrani film Kdo se boji črnega moža? je oda filmu kot umetnosti in slovenski filmski zgodovini, gledalcem vseh generacij pa ponuja soočenje s pomembnimi vprašanji medčloveškega razumevanja in sobivanja ter je več kot primeren za debato z mladimi o temah, ki prispevajo k dozorevanju in odgovornosti odraščajočega posameznika. V filmu se prepletajo različne kulture in trije jeziki – slovenščina, angleščina in nemščina. Kljub temu pa bo gledalec, ki ne razume nobenega od teh jezikov, zlahka dojel bistvo filma.

Film scenarista in režiserja Janeza Lapajneta je filmska bravura, ki z avtorsko suvereno filmsko govorico gledalca nagovarja z metaforično in čustveno nabito pripovedjo o odraščanju sredi vojne vihre. Film, ki brez nepotrebne patetike v gledalca butne s silovito človečnostjo, je deležen izjemnih odzivov. Na letošnjem filmskem festivalu v Barceloni je režiser Janez Lapajne zanj prejel nagrado zlati lev, na mednarodnem filmskem festivalu v kolumbijski Bogoti, ki je posvečen izključno vrhunski filmski podobi, pa je v konkurenci 88-ih del z vsega sveta Mitja Ličen prejel nagrado za najboljšo fotografijo v igranem filmu. V letu 2013 je bil to tudi edini slovenski film, ki je po dolgem času tekmoval v eni od sekcij na najpomembnejšem filmskem festivalu na svetu – v francoskem Cannesu.

Nagrade/festivali:
Cannes 2013 (v posebni sekciji Brez meja), Barcelona 2013 (nagrada zlati lev), Bogota 2013 (nagrada za najboljšo fotografijo), La Guarimba Italija 2013 (nagrada za najboljšo fotografijo)