KAVBOJI (»Cowboys«)

KAVBOJI (»Cowboys«)
KaubojiLeto: © 2013
Država: Hrvaška
Žanr: romantična komedija
Dolžina: 107 minut
Režija: Tomislav Mršić
Igrajo: Saša Anočić, Živko Anočić, Matija Antiloć, Ana Begić,…

Ekranizacija istoimenske predstave, ki jo je videlo več kot 120.000 ljudi.
Šest moških, ena ženska (in njen brat) se zbirajo z enim ciljem – ustvariti gledališko predstavo. Šlo bi za običajno zgodbo, če ne bi bila ta gledališka družina sestavljena iz antijunakov, ki so izgubljeni v času in prostoru, v mestecu, v katerem se zdi, da še sonce zahaja na vzhodu.

“Življenje sme biti dolgočasno, vestern pa nikoli!“ je vodilo skupine odpadnikov, ki z gledališko predstavo na prefinjen način združijo slovo od province ter univerzalno poetiko zvoka in ikonografije vesterna. “Kavboji”, ki samozavestno jezdijo na krilih žanra, so mešanica komedije in elementov vesterna. Ali pa obratno.

ANG
The film Cowboys is a comedy based on a Croatian hit theater play. It is a story of eight outsiders who trying to create a theater play while breaking every rule of theater craft. Genre-wise Cowboys are between social drama and comedy which with emphasis on clear stories and functionally profiled characters. The story takes place in a little industrial town, small and claustrophobic enough to make life in it impossible, and yet big and diverse enough to make the story and the characters convincing. SOMETIME LIFE CAN BE BORING, BUT WESTERN NEVER!

Nagrade/festivali:
Zmagovalec publike Pula FF 2013
Hrvaški kandidat za tujejezičnega oskarja

Kritike:
»Smešna drama ali žalostna komedija o kavbojih, ki so v nas.«
– Ana Vuković, teklic.hr