JIMMYJEV DOM (»Jimmy’s Hall«)

Leto: © 2014
Država: Velika Britanija/Francija
Žanr: zgodovinska drama
Dolžina: 109 minut
Režija: Ken Loach
Scenarij: Paul Laverty
Igrajo: Barry Ward, Simone Kirby, Jim Norton

Kratka vsebina

Leta 1921, na pragu irske državljanske vojne, je Jimmy Gralton na podeželju zgradil kulturni dom, kamor so prihajali mladi, da bi se učili, razpravljali, sanjali, predvsem pa plesali in se zabavali. Medtem ko je priljubljenost zbirališča naraščala, je njegov socialistični in svobodomiselni sloves pritegnil pozornost cerkve in politikov, ki so Jimmyja prisilili, da je zaprl dvorano in zapustil državo.
Deset let kasneje, na vrhuncu gospodarske krize, se Jimmy iz Združenih držav vrne v domačo vas, da bi materi pomagal skrbeti za družinsko kmetijo. Kulturni center, zapuščen in prazen, kljub prošnjam lokalne mladine ostaja zaprt. A bolj ko se Jimmy vključuje v skupnost in bolj ko opazuje revščino in naraščajoče kulturno zatiranje, bolj se v njem prebuja duh voditelja in aktivista. Odloči se, da bo ponovno odprl dom.
Ken Loach se v svojem domnevno zadnjem velikem projektu – živahnem, poskočnem in upanja polnem Jimmyjevem domu – poklanja svobodomiselnemu duhu, ki ga je na Irskem tridesetih let utelešal politični aktivist Jimmy Gralton, predvsem pa nas spomni na to, da v kriznih časih ne smemo pozabiti na ples, smeh in dobro voljo.

Nagrade/festivali:
Nominacija za Zlato palmo v Cannesu 2014

Kritike:
»Jimmyjev dom je eden najbolj vedrih in optimističnih filmov v Loachevi karieri. Vsebuje nekaj značilnih mračnih elementov, kljub temu pa razkriva vero starega režiserja v sposobnost mlade generacije, da popravi napake svojih staršev.«
- Geoffrey Macnab, The Independent

»Socialen, militanten in političen – najnovejši film Kena Loacha je dovršena zgodovinska drama, ki bo zadovoljila široko občinstvo.«
- Domenico La Porta, Cineuropa