JAZ, DANIEL BLAKE

JAZ, DANIEL BLAKE
I, Daniel Blake

© 2016, 100 min, drama
Jezik / Language: angleščina / English
Država / Country: VB, Francija, Belgija / UK, France, Belgium
Režija / Director: Ken Loach
Scenarij / Writer: Paul Laverty
Direktor fotografije / DOP: Robbie Ryan
Igrajo / Cast: Dave Johns, Hayley Squires, Briana Shann

Sreda/Wednesday 4.10. @ 17:00
MEDIADOM PYRHANI

Portret slehernika v boju proti absurdnemu sistemu podeljevanja socialnih podpor v Veliki Britaniji. Zlata palma festivala v Cannesu. Devetinpetdesetletni Daniel Blake je vse življenje delal kot tesar v Newcastlu. Potem ko doživi srčni napad in skoraj pade z gradbenega odra, prvič v življenju potrebuje pomoč države. A ob zaprositvi za socialno pomoč Blake trči ob zid institucionalne birokracije, katere obraz so brezčutni socialni delavci. Na tej poti spozna Katie, mlado samohranilko z dvema otrokoma, ki ima podobne težave. Oba se znajdeta na nikogaršnjem ozemlju, v primežu socialnih institucij, ki v današnji Veliki Britaniji delujejo v duhu politične retorike »delavni proti lenim«.

»Pol stoletja po Cathy Come Home in desetletje po Vetru, ki trese ječmen je Ken Loach ustvaril morda najboljši film po omenjenem dobitniku zlate palme.«
- Geoff Andrew, Sight & Sound

NAGRADE/FESTIVALI
zlata palma (Cannes), britanski film leta (BAFTA), evropska filmska nagrada (Ken Loach), nagrada občinstva v Locarnu in Seattlu, London (najboljši britanski film leta), najboljši film na festivalih v New Yorku, San Sebastianu,…

filmografija Ken Loach
1995 - Dežela in svoboda (»Land and Freedom«)
2006 - Veter, ki trese ječmen (»The Wind That Shakes the Barley«)
2009 - Išče se Eric (»Looking for Eric«)
2010 - Irska pot (»Route Irish«)
2012 - Angelski delež (»The Angels' Share«)
2013 - Duh leta '45 (»The Spirit of '45«)
2014 - Jimmyjev dom (»Jimmy's Hall«)

ENGLISH
Daniel Blake has worked as a joiner most of his life in Newcastle. Now, for the first time ever, he needs help from the State. He crosses paths with a single mother Katie and her two young children, Daisy and Dylan. Katie’s only chance to escape a one-roomed homeless hostel in London has been to accept a flat in a city she doesn’t know, some 300 miles away. Daniel and Katie find themselves in no-man’s land, caught on the barbed wire of welfare bureaucracy as played out against the rhetoric of ‘striver and skiver’ in modern day Britain. Palme d’Or Award on Cannes Film Festival.