IME MI JE LI (»Io sono Li«)

IME MI JE LI (»Io sono Li«)
io-sono-li-2Leto: © 20
Država: Italija/Francija
Žanr: drama
Dolžina: 100 minut
Režija: Andrea Segre
Igrajo: Rade Šerbedžija, Tao Zhao, Marco Paolini

Shun Li je kitajska priseljenka, ujeta v zanko sumljive pogodbe z izkoriščevalskim delodajalcem. Ta ji obljublja, da se ji bo po odplačilu dolgov v Italiji lahko pridružil njen osemletni sin. Nekega dne je Shun Li iz tekstilne tovarne na obrobju Rima nenadoma premeščena v Chioggio, majhno mestece v Beneški laguni. V taverno, kjer zdaj dela kot natakarica, že dolga leta zahaja tudi Bepi (Šerbedžija), stari ribič, ki je v Italijo pred mnogimi leti prišel iz Jugoslavije. Med mlado priseljenko in Pesnikom, kot ribiča kličejo prijatelji, se kmalu splete nežno in krhko razmerje, ki vznemirja tako kitajske kot italijanske lokalne skupnosti.

V prvem igranem celovečercu italijanskega dokumentarista Andree Segreja se skozi poetično srečanje dveh osamljenih duš razkrije tihi dialog med dvema kulturama, ki sta si različni, pa vendarle ne tako oddaljeni. Film, ki na izviren in tankočuten način osvetljuje perečo problematiko priseljencev, so na festivalu v Benetkah pospremili s stoječimi ovacijami.

Nagrade/festivali:
Svetovna premiera, nagrada FEDIC, nagrada Lina Mangiacapre, nagrada laterna magica – Benetke 2011. Nagrada David di Donatello 2012 za glavno žensko vlogo (Zhao Tao). Nagrada Mario Verdone – Festival evropskega filma Lecce 2012. Nagrada Satyajit Ray – London 2011. Posebna omemba žirije – Reykjavík 2011. Najboljši prvenec, najboljši igralec (Rade Šerbedžija) – Tétouan, Maroko 2012. Nagrada Eurimagea za najboljšo evropsko koprodukcijo – Sevilla 2011. Nagrada za najboljši igrani film – Festival MedFilm, Rim 2011. Kino Otok, Izola 2012. Najboljši film – Bif&st, Bari 2012.

Kritike:
»Film za našo mediteransko dušo! Nežen, družbeno kritičen, topel, okopan v bonacah in meglicah, skozi katere mojstrsko pluje kamera; barke, usode, zven besed v tukajšnjih jezikih in narečjih ob novem jeziku ambienta – kitajščini.«
– Milan Rakovac, boter filma na letošnjem Kinu Otok

»Kakšen debi! /…/ Film je zahvaljujoč sijajni fotografiji Luce Bigazzija pravi estetski biser. Če k temu dodamo še prvovrstne igralce /…/ in briljanten scenarij /…/, nam kmalu postane jasno, da je pred nami velik film.«
– Guido Bonsaver, Sight & Sound