GIMME DANGER

GIMME DANGER
Gimme Danger

© 2016, 108 min, glasbeni dokumentarec / music documentary
Jezik / Language: angleščina / English
Država / Country: ZDA / USA
Režija / Director: Jim Jarmusch
Scenarij / Writer: Jim Jarmusch
Direktor fotografije / DOP: Tom Krueger
Igrajo / Cast: Ewan McGregor, Iggy Pop, Mike Watt

Sreda/Wednesday 4.10. @ 15:00
MEDIADOM PYRHANI

Konec šestdesetih let je mali bend iz Michigana kot komet priletel na glasbeno sceno in s silovitim, agresivnim rock'n'rollom napadel občinstvo, ki se je celo desetletje mariniralo v tedaj že nekoliko blazirano postani hipijevski subkulturi. Eksplozivni, kot elastika prožni in vedno duhoviti motor skupine, legendarni Iggy Pop, nas skupaj s kolegi popelje po poteh in stranpoteh benda, ki je zasejal seme punka in alternativnega rocka, Iggyjev dolgoletni prijatelj in sopotnik Jim Jarmusch pa njihovo pripoved podpre z zabavno mešanico raznovrstnega avdiovizualnega gradiva. Jarmuschev duhoviti, nalezljivo fanovski dokumentarni poklon eni najbolj vplivnih rock skupin vseh časov, The Stooges, je svetovno premiero doživel na festivalu v Cannesu.

NAGRADE/FESTIVALI
Cannes. Sarajevo. Toronto. New York. Viennale. Rotterdam.

»Ta dokumentarni portret velikega glasbenega upornika je prvovrstna, strašljiva eksplozija nečiste rockerske draži. /.../ Zaslepljujoča ljubezenska izjava velikega oboževalca skupine. To ni na prvo žogo jarmuschevski film in Iggy ni ravno jarmuschevski lik – v pogovorih je duhovito neposreden in z gledalci rade volje deli globlji pomen svojih namer.«
- Peter Bradshaw, The Guardian

filmografija Jim Jarmusch
1984 – Bolj čudno kot raj (»Stranger Than Paradise«)
1986 – Pod udarom zakona (»Down by Law«)
1991 – Noč na zemlji (»Night on Earth«)
1995 – Mrtvec (»Dead Man«)
2003 – Kava in cigarete (»Coffee and Cigarettes«)
2005 – Strti cvetovi (»Broken Flowers«)
2009 – Meje razuma (»The Limits of Control«)
2013 – Večna ljubimca (»Only Lovers Left Alive«)
2016 – Paterson

ENGLISH
Emerging from Ann Arbor Michigan amidst a countercultural revolution, The Stooges’ powerful and aggressive style of rock-n-roll blew a crater in the musical landscape of the late 1960s. Assaulting audiences with a blend of rock, blues, R&B, and free jazz, the band planted the seeds for what would be called punk and alternative rock in the decades that followed. Jim Jarmusch’s new film Gimme Danger chronicles the story of The Stooges, one of the greatest rock-n-roll bands of all time. Gimme Danger presents the context of the Stooges emergence musically, culturally, politically, historically, and relates their adventures and misadventures while charting their inspirations and the reasons behind their initial commercial challenges, as well as their long-lasting legacy.