FESTIVAL 2017

V Piranu se je zaključil 8. Festival evropskega in mediteranskega filma (FEMF), ki je vse od torka gostil goste filmske industrije, kot so Goran Bogdan, igralec iz priznane televizijske serije Fargo, Mirsad Purivatra, dolgoletni direktor Sarajevskega filmskega festivala, Igor Mirkovič, direktor motovunskega filmskega festivala, Csaba Bollók, scenarist in režiser, ki je predstavljal madžarsko na izboru za oskarje pa tudi številni uveljavljeni slovenski režiserji, Jan Cvitkovič, Marko Naberšnik, Matjaž Ivanišin, ter igralci kot so Boris Cavazza, ki je na festivalu prejel nagrado za igralski prispevek k slovenskemu filmu, Irena Kovačević, ki je v Montrealu prejela nagrado za najboljšo igralko, ter vsem dobro poznani priljubljeni igralec Matjaž Javšnik.

V soboto, 7. oktobra, ob 19. uri je v Gledališču Tartini v Piranu potekala zaključna slovesnost 8. Festivala evropskega in mediteranskega filma. Festival, katerega glavni namen je približati kakovosten evropski film slovenskemu gledalcu, še posebej občinstvu s Primorske, je v petih dneh obiskovalcem na ogled ponudil 33 filmov iz 22 različnih držav. Letos je bila izpostavljena filmska produkcija Velike Britanije, poudarek pa je bil na glasbenih filmih. Na festivalu so direktorju Sarajevskega filmskega festivala, Mirsadu Purivatri, podelili nagrado za avtorski prispevek k evropskemu filmu, Boris Cavazza je na zaključni prireditvi prejel nagrado za igralski prispevek k slovenskemu filmu, nagrado za najboljši film je prejel film Slava v režiji Kristine Grozeve in Petra Valchanova, nagrado Vilka Filača za najboljšo fotografijo pa je prejel film Zadnji ledeni lovci, žal že pokojnega Jureta Breceljnika. Zaključno slovesnost s podelitvijo nagrad, pod pokroviteljstvom podžupanje Meire Hot in častnim gostom večera, filmskim igralcem Borisom Cavazzo, je vodila Lara Pirc. Za glasbeno spremljavo sta poskrbeli Nastja in Nives, gostje pa so se po projekciji zaključnega filma festivala Apriline hčerke v režiji Michela Franca, ki je prejel nagrado na filmskem festivalu v Cannesu, zabavali ob glasbi InMotion banda. Festival vsako leto privabi večje število obiskovalcev in vedno večja imena filmske industrije ter predstavlja jesensko kulturno popestritev mesta Piran.

NAGRADE
Najboljši film – SLAVA (“Glory”), režija Kristina Grozeva, Petar Valchanov
Nagrada Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije – ROŽLE BREGAR za film Zadnji ledeni lovci

Nagrado za igralski prispevek k slovenskemu filmu je prejel BORIS CAVAZZA.
Nagrado za avtorski prispevek k evropskemu filmu je prejel MIRSAD PURIVATRA.

Žirijo je sestavljala izvršna direktorica IFA MARIJA KRUNIĆ, direktor motovunskega filmskega festivala IGOR MIRKOVIĆ in podpredsednik AKMS JURE MATIČIČ.