FESTIVAL 2016

NAGRADO ZA NAJBOLJŠI FILM FESTIVALA JE PREJEL FILM BLAZNOST (Emin Alper), NAJBOLJŠI PRVENEC JE FILM ALBUM (Mehmet Can Mertoglu), SLOVENSKI FILM POJDI Z MANO PA JE PREJEL NAGRADO ZA NAJBOLJŠO FOTOGRAFIJO (Miloš Srdić).

V Piranu je te dni potekal že 7. Festival evropskega in mediteranskega filma v okviru katerega je bilo prikazanih 34 filmov, ki so bili nagrajeni na največjih svetovnih filmskih festivalih (Berlin, Cannes, Benetke, Toronto, Karlovy Vary, Sarajevo). Žirija, ki so jo sestavljali igralka, Labina Mitevska, slovenski filmski režiser in direktor fotografije, Jure Prevanje in predstavnica Euroimagesa, Petra Kashmiry, je nagrado za najboljši prvenec podelila filmu Album, režiserja Mehmeta Can Mertogluja in Čedomirja Kolarja. Nagrado Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije je prejel Miloš Srdič za slovenski film Pojdi z mano, najboljši film festivala pa je film Blaznost, režiserja Emina Alperja.
Nagrado za igralski prispevek k slovenskemu filmu je prejela Milena Zupančič, ki je bila tudi častna gostja festivala. Nagrado za avtorski prispevek k evropskemu filmu pa je na otvoritvi prejel Danis Tanović, prav tako častni gost festival.

V Piranu je od torka dalje potekal Festival evropskega in mediteranskega filma, v okviru katerega je bilo prikazanih 34 filmov iz 26 držav. Namen festivala je približati kakovosten evropski film slovenskemu gledalcu, še posebej občinstvu s Primorske, zato program festivala sestavljajo sveže uspešnice z največjih svetovnih filmskih festivalov, kot so Berlin, Cannes, Benetke, Toronto, Karlovy Vary, Sarajevo.

NAGRADE
Najboljši film – Blaznost (Abluka/Frenzy), režija Emin Alper
Najboljši prvenec – Album (Albüm/Album), režija Mehmet Can Mertoglu
Nagrada Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije – Miloš Srdič za film Pojdi z mano

Nagrado za igralski prispevek k slovenskemu filmu je prejela Milena Zupančič, ki je bila tudi častna gostja festivala.
Nagrado za avtorski prispevek k evropskemu filmu pa je prejel Danis Tanović, prav tako častni gost festivala.

Žirijo je sestavljala igralka Labina Mitevska, režiser in direktor fotografije Jure Pervanje in predstavnica Euroimagesa Petra Kashmiry.