FESTIVAL 2014

5FEMF-banner300x250-jpgNa zaključni slovesnosti 5. festivala evropskega in mediteranskega filma (FEMF) bodo v piranskem gledališču Tartini ob 19. uri razglasili zmagovalce letošnjega festivala. Glavno nagrado tričlanske žirije je prejel film Omar režiserja Hanyja Abu-Assada.

V Piranu se bo zvečer zaključil 5. festival evropskega in mediteranskega filma (FEMF), v okviru katerega bodo na zaključni slovesnosti podelili nagrade zmagovalcem letošnjega festivala. Po izboru tričlanske žirije FEMF, ki so jo sestavljali Aleksandra Balmazović, Pavo Marinković in Simon Tanšek, je šla najprestižnejša nagrada festivala – za najboljši film – v roke palestinski drami Omar režiserja Hanyja Abu-Assada.
Film govori o prijateljstvu, ljubezni in izdaji, časti in zvestobi. Umeščen je v sodobni Bližnji vzhod, toda režiserju uspe skozi žanr političnega trilerja podati univerzalno tematiko, ki zadeva kateri koli čas ali okolje. Filmu uspe skozi svojo avtorsko govorico nagovoriti gledalca z relevantnimi vprašanji o lastnem položaju v svetu in o medčloveških odnosih v svetu. Po mnenju žirije film odlično prikaže težave med mejami in narodi.

Nagrado za najboljšega režiserja tekmovalnega programa si je prislužil Kornel Mundruczo za film Beli bog. V utemeljitvi je zapisano, da je uspel režiser vzpostaviti virtuozno ravnotežje pri realizaciji tehtne tematike. S svojo režijo obvladuje žanrsko raznolikost, ne da bi zatajil glavno idejo filma ali zdrknil na banalno stran simbolike.

Nagrada Vilko Filač za najboljšega direktorja fotografije bo šla v roke Lukaszu Zalu in Ryszardu Lenczewskemu za kamero v filmu Ida režiserja Pawela Pawlikowskega. »Precizna osvetlitev in kompozicija dajeta značaj času in prostoru ter senzibilno označujeta podobo glavne protagonistke filma«.

V kategoriji Prvencev so se za nagrado potegovali štirje filmi iz sekcije – Samo v New Yorku (Izrael/Francija), Bogomolka (Francija), Barbari (Srbija) in Kavboji (Hrvaška). Nagrado je prejel režiser filma Kavboji Tomislav Mršić, ki je prepričal z izborom in usmerjanjem glavnih igralcev, učinkovito priredbo gledališke igre v filmski medij, ter uspešno dramaturgijo poteka filmskega dogajanja.

Nagrado za ustvarjalni prispevek k razvoju filma in še posebej evropske kinematografije bo zvečer prejel vsestranski filmski in gledališki ustvarjalec, igralec, pevec in tudi režiser, gospod Rade Šerbedžija. Kot igralca smo Šerbedžijo lahko občudovali v številnih filmih, na 2. FEMF-u pa smo predvajali duhoviti film njegovega sina Danila Šerbedžije (72 dni), v katerem je blestel v vlogi družinskega patriarha.

NAGRADE 5. FESTIVALA EVROPSKEGA IN MEDITERANSKEGA FILMA

NAGRADE FESTIVALA
– nagrada za najboljši režijski prvenec:
KAVBOJI režiserja TOMISLAVA MRŠIĆA

– nagrado za ustvarjalni prispevek k razvoju filma in evropske kinematografije:
se podeli RADETU ŠERBEDŽIJI

NAGRADE ŽIRIJE
– nagrada za najboljšega režiserja tekmovalnega programa:
KORNEL MUNDRUCZO za film BELI BOG (»Feher isten«)

– nagrada Vilko Filač za najboljšega direktorja fotografije:
Lukasz Zal in Ryszard Lenczewski za kamero v filmu IDA

– nagrada za najboljši film festivala – grand prix festivala:
OMAR režiserja Hanyja Abu-Assada