HOME

Spoštovani ljubitelji filma,

Piran, arhitekturni in kulturni dragulj Sredozemlja, je že v srednjem veku privabljal izjemne ljudi in pomembne goste. Številni ga nikoli ne pozabijo, veliko pa je takšnih, ki se vanj vračajo večkrat. Zaradi izjemne kulturne dediščine ali pa zgolj zato, da v tem čudovitem kraju preživimo svoj prosti čas, se v Piran vračamo vsi. Tokrat v svoji sredini ponovno gostimo ljubitelje kulture, umetnosti in filma iz Sredozemlja in širše Evrope. Občina Piran tako s ponosom gosti deseti Festival evropskega in mediteranskega filma, ki je odraz naraščajoče evropske filmske ustvarjalnosti. Tudi slovenska filmska produkcija je bogata in povezovalna, kljub zahtevnim finančnim izzivom, ki so vselej prisotni. Z medsebojnim sodelovanjem in z vizijo za prihodnost bomo ovire še naprej premagovali skupaj.

Đenio Zadković, župan Občine Piran


Since its establishment as a medieval town, this architectural and cultural gem of the Mediterranean has hosted an endless number of prominent guests and attracted many remarkable individuals to revisit it many times after seeing it for the first time. Everyone wants to return either for cultural purposes or just for leisure. This time we are attracting culture and film lovers from across the Mediterranean. The Municipality of Piran proudly hosts the Festival of European and Mediterranean Film for the tenth consecutive year. Slovenian filmmakers are extensively creative and their production is very rich. However, the financial challenges are still immense. Overcoming the difficulties is possible with mutual collaboration and vision for the future.

Đenio Zadković, major of  Piran


Drage filmoljubke in filmoljubci!

Aktualno izvedbo festivala smo sprva zamaknili v nekoliko kasnejši čas, ko je tudi podnebje bolj naklonjeno zadrževanju v kinodvoranah, na koncu pa so ga poplave premaknile še za dva meseca. Tako boste filmski navdušenci na Obali lahko že na začetku novega leta uživali v izbranih mojstrovinah, ki so lani prejele nominacije
ter nagrade na največjih svetovnih festivalih. Devet celovečercev se je znašlo v Tekmovalnem programu, štirje med Evropskimi mojstri, pet v Šolsko-vzgojnem programu in pet v fokusu, kjer izpostavljamo sodobno italijansko produkcijo. Pokazali vam bomo razvpito Razbijalko sistema, pa glasbeno-socialni Ritem udarcev, nov film Kena Loacha Medtem ko vas ni bilo, izjemno mafijsko dramo Izdajalec ter še eno ugledno mednarodno koprodukcijo – Tommaso, če naštejemo samo tiste, ki so vidni od daleč. Stopite bliže, preglejte katalog, izdelajte si svoj urnik in pripeljite tudi otroke. Priložnost je na dlani.

Janko Čretnik / Žiga Valetič, direktor in selektor festivala


New edition of European and Mediterranean Film Festival is happening in the beginning of the year, when the climate is more favorable to stay in cinemas. Film enthusiasts on the Slovenian Coast will be able to enjoy selected masterpieces, which received nominations and awards at the world’s biggest festivals last year. Nine feature films are in Official Competition Program, four in so called European Masters, five in School Education Program and five in Focus, where we highlight contemporary Italian production. Come closer, search your favourite films in the catalogue, make your own schedule and bring your kids along. The opportunity is at hand.

Janko Čretnik / Žiga Valetič , festival director and selector