DOMOV

NAGOVOR PIRANSKEGA ŽUPANA

Piran je že od nekdaj filmsko mesto.

Slikoviti trgi in ulice so se pogosto pojavljali na filmskem platnu. Čarobni šarm Pirana je polepšal številne mojstrovine sedme umetnosti, v nekaterih izmed njih pa so nekaj minut slave doživeli tudi Pirančanke in Pirančani. Filmske ekipe so podobo mesta včasih spreminjale čez noč in meščani so se tako neko jutro prebudili v mestu iz srednjega veka, spet drugič je mimo njihovih vrat tekla četa oboroženih vojakov. Nedvomno pa so ti nepozabni časi snemanj Piranu prinesli večjo prepoznavnost in z DSC_3705njo več turistov.

Obiskovalce Občine Piran v zadnjih letih privabljajo tudi filmski festivali, ki so si Portorož in Piran izbrali za svoj dom. Z njimi tudi prebivalke in prebivalci naše občine obujajo spomine na zlate filmske čase, letni kino, ki se je včasih bohotil na vstopu v Piran, pa vsako jesen nadomesti Festival evropskega in mediteranskega filma. Pirančankam in Pirančanom ter obiskovalkam in obiskovalcem ponudi vpogled v evropsko kinematografijo, v času trajanja pa pušča odprta vrata tudi filmom iz neevropskih mediteranskih držav.

Organizatorjem Festivala evropskega in mediteranskega filma tudi letos želim, da bi preživeli topel in prijeten teden v našem slikovitem mestu, filmskim ustvarjalcem pa še veliko zadovoljnih gledalcev.

Peter Bossman,
župan Občine Piran