HOME

NAGOVOR PIRANSKEGA ŽUPANA

Ni skrivnost, da v Piranu negujemo posebno ljubezen do filmske umetnosti od prvega dne, ko ga je zajel objektiv kamere, prav tako kot ni skrivnost, da vse od tedaj naše čudovito zgodovinsko mesto kot čaroben magnet neustavljivo privablja umetnice in umetnike, ki svoj navdih prelivajo na filmska platna.

Piran je sedmo umetnost očaral s svojo nepozabno veduto, mogočnim obzidjem, slikovitimi trgi in ulicami predvsem pa s svojim zapeljivim mediteranskim šarmom, ki je zasvojil tudi organizatorje Festivala evropskega in mediteranskega filma.

Zelo me veseli, da smo Pirančanke in Pirančani pred šesti leti dobili priložnost, da ponudimo gostoljubje Festivalu evropskega in mediteranskega filma, ki si je pri nas ustvaril topel dom, v katerem vsako leto raste in se razvija. Vedno znova ga spremljata čudovito vzdušje in kreativni vrvež, ki si ga lahko želi vsaka turistična destinacija, hvaležni pa smo mu tudi za širjenje in plemenitenje filmske kulture ter možnost kakovostnega preživljanja časa ob vrhunskih evropskih filmskih stvaritvah.

Prepričan sem, da bo Festival evropskega in mediteranskega filma tudi letos pospešil utrip našega mesta in mu vlil nove življenjske moči. Z nestrpnostjo čakamo na prihod filmskih ustvarjalcev, ki nam bodo za trenutek prepletli resničnost z domišljijo in s seboj prinesli nove dragulje v našo bogato zakladnico umetnosti.

Najlepša hvala organizatorjem festivala z ves njihov trud in energijo, vsem obiskovalkam in obiskovalcem pa želim veliko nepozabnih užitkov v filmskem Piranu.

Peter Bossman, župan Občine Piran

NAGOVOR PROGRAMSKEGA VODJE

Odkar pomnim sem navdušen obiskovalec filmskih festivalov, saj me je oče še kot pionirčka vodil s sabo na skoraj vse projekcije v okviru Tedna domačega filma, ki je pred osamosvojitvijo potekal v rodnem Celju. Že takrat me je začarala transformacija igralcev iz resničnih oseb v junake na platnu, hipnotizirana množica gledalcev in pozitivna energija družabnih dogodkov, ki so sledili. Filmski festivali so mi omogočali odpotovati v tuje kraje in čase, ne zgolj dobesedno, temveč z zgodbami s filmskega platna. Programsko se festivali med seboj zelo razlikujejo, imajo pa eno skupno točko: da bi našel tiste res dobre filme, se moraš prebiti čez veliko število naslovov, ki jih festivali ponujajo v različnih sekcijah. To je seveda čar obiskovanja festivalov, a zna biti po parih dneh precej utrudljivo. Festival evropskega in mediteranskega filma ubira drugačen pristop in upam si trditi, da je to eden od gledalcu najbolj prijaznih festivalov v regiji, saj v petih dneh ponuja jagodni izbor svetovnih filmskih festivalov.

Že otvoritveni film Zadnji ledeni lovci je prava paša za oči in hkrati čustveno nabita zgodba o Inuitih z Grenlandije. Gre za zadnji film pokojnega Jureta Breceljnika, ki se mu na ta način skušamo zahvaliti za vso pozitivno energijo in ustvarjalne presežke, ki jih je v svojem, žal kratkem, delovanju zapustil slovenski filmski sceni.

Program festivala smo nato razdelili na Tekmovalno sekcijo, v kateri najdete prejemnike nagrad s skoraj vseh najpomembnejših filmskih festivalov. Ker z Obale prihajajo številne odlične glasbene zasedbe, smo se odločili, da eno sekcijo namenimo ravno dokumentarcem, ki se ukvarjajo z zgodovino glasbe in njenih ustvarjalcev. V Fokusu so letos britanski filmi, ena najpomembnejših kinematografij Evrope, posebno mesto pa smo namenili tudi slovenskemu filmu, ki nikakor ne zaostaja za svetovno filmsko produkcijo. Z vsemi domačimi ustvarjalci se bomo letos po projekcijah tudi pogovarjali, zato vas že zdaj vabim, da pripravite vprašanja. Ker je včasih resničnost bolj čudna od fikcije, smo posebno sekcijo namenili biografijam, tj. zgodbam, ki jih piše življenje. Na koncu bi omenil še posebne projekcije za najmlajše, ki so nemalokrat prikrajšani za kvalitetno ponudbo evropskih animiranih filmov.

Ker menim, da je najlepša stvar festivalov druženje in razglabljanje o filmih, vas vabim, da skupaj zaplavamo v morje dobrih filmov!

Samo Seničar, programski vodja FEMF-a