HOME

NAGOVOR PIRANSKEGA ŽUPANA

Ni skrivnost, da v Piranu negujemo posebno ljubezen do filmske umetnosti od prvega dne, ko ga je zajel objektiv kamere, prav tako kot ni skrivnost, da vse od tedaj naše čudovito zgodovinsko mesto kot čaroben magnet neustavljivo privablja umetnice in umetnike, ki svoj navdih prelivajo na filmska platna.

Piran je sedmo umetnost očaral s svojo nepozabno veduto, mogočnim obzidjem, slikovitimi trgi in ulicami predvsem pa s svojim zapeljivim mediteranskim šarmom, ki je zasvojil tudi organizatorje Festivala evropskega in mediteranskega filma.

Zelo me veseli, da smo Pirančanke in Pirančani pred šesti leti dobili priložnost, da ponudimo gostoljubje Festivalu evropskega in mediteranskega filma, ki si je pri nas ustvaril topel dom, v katerem vsako leto raste in se razvija. Vedno znova ga spremljata čudovito vzdušje in kreativni vrvež, ki si ga lahko želi vsaka turistična destinacija, hvaležni pa smo mu tudi za širjenje in plemenitenje filmske kulture ter možnost kakovostnega preživljanja časa ob vrhunskih evropskih filmskih stvaritvah.

Prepričan sem, da bo Festival evropskega in mediteranskega filma tudi letos pospešil utrip našega mesta in mu vlil nove življenjske moči. Z nestrpnostjo čakamo na prihod filmskih ustvarjalcev, ki nam bodo za trenutek prepletli resničnost z domišljijo in s seboj prinesli nove dragulje v našo bogato zakladnico umetnosti.

Najlepša hvala organizatorjem festivala z ves njihov trud in energijo, vsem obiskovalkam in obiskovalcem pa želim veliko nepozabnih užitkov v filmskem Piranu.

Peter Bossman, župan Občine Piran

NAGOVOR PROGRAMSKEGA VODJE

Drage ljubiteljice in ljubitelji filma, v veselje mi je, da vas lahko ponovno pozdravim v Piranu. Že nekaj let imate oktobra priložnost videti odlične evropske filme, ki so pred tem gostovali na največjih in najpomembnejših filmskih festivalih po svetu. Morda bo kdo rekel, da ni težko izbirati med takšnim naborom filmov, ki so na voljo, a ne smemo pozabiti, da se filmski festivali pripravljajo predvsem za publiko. Hkrati Festival evropskega in mediteranskega filma nima namena tekmovati z velikimi festivali, a si vseeno šteje za uspeh, da so v Piranu v slabem tednu dni prikazani številni filmi iz Cannesa, Berlina, Toronta, Benetk… Letos je bila izbira bistveno lažja in predvsem zelo osebna. Vse naslove, ki se bodo predvajali v Piranu, si seveda želim videti tudi v kinematografih po Sloveniji, obenem pa sem ob ogledu teh zelo različnih filmskih zgodb imel v mislih tudi vse vas, ki sem vas spoznal na lanskoletni izdaji festivala. »Tale bo zagotovo všeč Sonji, tale tisti čudoviti galeristki, o tem filmu pa bom zagotovo dolgo v noč debatiral s tistim visokim učiteljem, ki sicer ne hodi v kino, vsako leto pa obišče FEMF.«

In kdo bi lahko zavrnil »zmenke« z Romy Schneider, Agnès Varda in Mario Callas? Kdo si ne želi biti zapeljan s filmi, ki so jih podpisali Pawel Pawlikowski, Asghar Farhadi ali Mathieu Amalric? In kdo si ne želi prepevati s Perom Lovšinom, Davideom Bowiejem in Sex Pistolsi? Prepričan sem, da se bomo ponovno srečali v čudovitem okolju, ki gosti festival in od koder bodo v mesecih, ki sledijo, filmi romali na platna večine slovenskih mestnih kinematografov in Piran vsaj za nekaj filmskih trenutkov ponesli na celino.

Samo Seničar, programski vodja FEMF-a