DJANGO

DJANGO
Django

© 2017, 117 min, bio glasbena drama / music biography
Jezik / Language: francoščina / French
Država / Country: Francija / France
Režija / Director: Etienne Comar
Scenarij / Writer: Etienne Comar, Alexis Salatko
Direktor fotografije / DOP: Christophe Beaucarne
Igrajo / Cast: Reda Kateb, Cecile De France,...

Četrtek/Thursday 5.10. @ 17:00
MEDIADOM PYRHANI

Otvoritveni film Berlinala 2017

Django se osredotoča na čas ob koncu druge svetovne vojne, ko je Reinhardt s svojo družino in glasbeno skupino občutil preganjanje nacističnih oblasti v Franciji. Glasbenik je takrat užival veliko priljubljenost, njegova glasba pa je kljub romskemu značaju ugajala celo nemškim vojakom. Ko je Reinhardt na pobudo Josepha Goebbelsa prejel povabilo za nastopanje v Nemčiji, se je znašel na razpotju, saj so ga bližnji opozarjali, da gre morda za past. V veliki dilemi se je nato odločil, da bo raje prebegnil v Švico.

Portret romskega glasbenika Djanga Reinhardta (1910-1953), v kožo katerega se je vživel francoski igralec Reda Kateb. Režijski prvenec Etienna Comarja, sicer producenta filmov kot so Božji možje (Des hommes et des dieux, 2010), Moj kralj (Mon roi, 2015), Cena slave (La rançon de la gloire, 2014), Timbuktu (2014), Ženske iz 6. nadstropja (Les femmes du 6e étage, 2010)…

»Šele med ustvarjanjem filma sem se začel zavedati vzporednic z današnjim časom. Takšne stvari, kot denimo, kako nate vpliva gibanje preko državnih meja, kako se odločiš, ali boš igral določenemu občinstvu ali ne. Romi so v zgodovini preživeli vse vrste tragedij. Morali so menjavati države in glasba jim je dala moč, da so se laže spoprijeli s tem. Ob tem se zaveš, da je glasba njihova kri in da daje smisel njihovemu obstoju. Ni naključje, da je nacistična propaganda želela vsiliti stroga pravila načinu izvajanja džezovske glasbe, saj so vedeli, da so na to vrsto glasbe vplivale raznolike kulture.« (Etienne Comar)

ENGLISH
France in 1943 during the German occupation. Every night, guitarist and composer Django Reinhardt delights Parisian audiences with his witty, life-affirming ‘gypsy swing’ music. Whilst many other Romany people are finding themselves the target of racist persecution and being murdered in concentration camps, Django believes himself to be safe due to his popularity – until agents of the Nazi propaganda machine demand that he goes on tour to Germany in order to counteract the influence of ‘negro music’ from the USA. Django Reinhardt refuses. One of his Parisian admirers helps him, his pregnant wife and his mother to hide out in a village close to the Swiss border; here he meets members of his large extended family who are also on the run. But when he tries to cross Lake Geneva into Switzerland with his wife and his mother, the Nazis are hot on his heels. In his directorial debut, Etienne Comar portrays an unconventional artist and free spirit whose life is as improvised as his music. Faced with the question of whether or not to allow his art to be misused for politcal purposes, he has to make a decision of vital significance.