DIAZ: NE POČISTITE TE KRVI

DIAZ: NE POČISTITE TE KRVI (“DIAZ: DON’T CLEAN UP THIS BLOOD”)
Leto: © 2012
Država: Italija/Francija/Romunija
Žanr: politični triler
Dolžina: 127 minut
Režija: Daniele Vicari
Scenarij: Daniele Vicari, Laura Paolucci
Igrajo: Claudio Santamaria, Jennifer Ulrich, Elio Germano, Davide Iacopini

Rekonstrukcija dogodkov iz Genove leta 2001, ko je med proti-globalizacijskimi protesti skupina policistov napadla miroljubne udeležence.

Mladi protestniki se ob vrhu skupine G8 zbirajo v šoli Diaz Pascoli, kjer začasno ustanovijo družbeni forum. Večinoma mlajši moški in ženske so kljub nasilju na ulicah dobro razpoloženi, a sredi noči doživijo nenadno presenečenje. Oborožene policijske enote vdrejo v stavbo in jih dve uri pretepajo. Večina protestnikov s telesnimi poškodbami konča v bolnišnici, policija pa poskuša svoja dejanja upravičiti s podtikanjem molotovk v stavbo. Iz različnih pogledov na tragični dogodek v filmu izvemo resnico o tem žalostnem dnevu za italijansko demokracijo.

»V Italiji zakon ne predvideva mučenja. To pomeni, da ne omejuje tistih, ki mučenje izvajajo, saj kot zločin zakonsko ne obstaja. Mučenje nastaja v državi, katere književnost in kultura sta bili med prvimi, ki sta se zavzemali zoper njega.« (Daniele Vicari)

Nagrade/festivali:
Berlin 2012 – nagrada občinstva v sekciji Panorama
dobitnik 4 nagrad David di Donatello 2013 (13 nominacij)
sindikat italijanskih filmskih novinarjev 2012 – 7 nominacij, 3 nagrade
LIFFe 2012 – v sekciji Panorama

Kritike:
»Brutalno in šokantno v vseh pravih pogledih, film Diaz: Ne počistite te krvi premika meje in slika pravo naravo policijske krutosti. Iz dvorane boste prišli še bolj šokirani, ko boste spoznali, da se o teh dogodkih ni govorilo skoraj nič.«
– Sam Bathe, Fan the Fire

»Vicari nam ponuja globok čustven opomnik o naravi človeštva v najslabši luči, a kljub temu slavi življenje.«
– Oliver Monty, Film News

Napovednik: http://youtu.be/YKsUBai-Rcw