ČUDESA (»Le meraviglie«)

ČUDESA (»Le meraviglie«)cudesa
Leto: © 2014
Država: Italija
Žanr: drama
Dolžina: 110 minut
Režija: Alice Rohrwacher
Scenarij: Alice Rohrwacher
Igrajo: Alba Rohrwacher, Monica Bellucci, Sam Louwyck

Čudesa režiserke Alice Rohrwacher je bil letošnji nominiranec za filmsko nagrado Lux 2014, ki jo vsako leto podeljuje Evropski parlament.

Končuje se poletje in za Gelsomino ter njene tri mlajše sestre življenje ne bo nikoli več takšno, kot je bilo. Družina živi na italijanskem podeželju na samotarski kmetiji, ki jo je izbral njihov oče, da bi jo zavaroval pred »koncem sveta«. Nekega poletja pa se njihova družinska pravila začnejo krhati. Deloma zaradi prihoda Martina, nemškega fanta, ki sodeluje v programu prevzgoje, deloma zaradi sodelovanja krajevne skupnosti na tekmovanju za veliko nagrado »Dežela čudes«, ki ga vodi skrivnostna in lepa Milly Catena.

ANG
Nothing will be the same at the end of this summer for Gelsomina and her three younger sisters. She is the designated heir of the strange, secluded kingdom that her father constructed around them to protect his family from “the end of the world”. An extraordinary summer, when the strict rules that hold the family together, are beginning to break: in part due to the arrival of Martin, a German boy on a youth rehabilitation program, and in part the local community’s participation in a TV competition for big prizes “Village Wonders”, presented by the mysterious Milly Catena.

Nagrade/festivali:
nominiranec za nagrado Lux 2014
velika nagrada žirije Cannes 2014 (grand prix, drugo najprestižnejše priznanje)
nominacija za Zlato palmo Cannes 2014
dobitnik nagrade Cannes na International Cinephile Society 2014
dobitnik nagrade na Italian National Syndicate of Film Journalists 2014
dobitnik 5 nominacij na Italian National Syndicate of Film Journalists 2014

Kritike:
»Alice Rohrwacher, režiserka drame Nebeško telo iz leta 2011, se je veličastno vrnila v Cannes z iskreno zgodbo o čebelarski družini. Sladka in domiselna čudesa!«
– Peter Bradshew, The Guardian