BULDOŽER – PLJUNI ISTINI U OČI

BULDOŽER – PLJUNI ISTINI U OČI
Buldozer – Spit Truth Into the Eyes

© 2017, 52 min, glasbeni dokumentarec / music documentary
Jezik / Language: slovenščina, hrvaščina /
Država / Country: Slovenija / Slovenia
Režija / Director: Varja Močnik
Scenarij / Writer: Igor Bašin, Barbara Kelbl
Direktor fotografije / DOP: Miloš Srdić
Igrajo / Cast: člani skupine Buldožer Marko Brecelj, Boris Bele, Borut Činč

Sobota/Saturday 7.10. @ 15:00
MEDIADOM PYRHANI

Skupina Buldožer je na svojem prvencu Pljuni istini u oči (1975) predstavila edinstveno mešanico številnih glasbenih in kulturnih vplivov, od rocka do alternativnega popa in jazza. Tako z ovitkom kot vsebino je prinesla nekaj povsem drugačnega od prevladujočih trendov na jugoslovanski popularno glasbeni sceni sredi sedemdesetih let. Njeni odrski nastopi so bili manične eksplozije kreativne norosti, ki so publiko bodisi šokirale ali navduševale. Besedila so bila poezija ironije in absurdnosti, ki ji je navidezno manjkalo smisla, a so postala priljubljena in določene fraze so se prikradle v pogovorni jezik. Odnos skupine z mediji je bil že v času socializma, ko za PR še nismo slišali, zastavljen grandiozno in manipulatorsko. Njen prvenec Pljuni istini u oči je povzetek vsega naštetega. Ne le, da je beležil rekordno prodajo (preden je bil umaknjen iz prodaje oziroma prepovedan), album še po štirih desetletjih odmeva in navdušuje nove generacije glasbenikov.

V dokumentarcu Varje Močnik člani skupine Buldožer, njihovi prijatelji in oboževalci obujajo spomine. Njihova pričevanja se prepletajo s fiktivnimi prizori, slikovnim materialom s plošče, arhivskim gradivom in animacijami. Vse skupaj ustvarja svež in surrealističen film, ne samo o legendarnem albumu, ampak tudi o aktualni družbi in času.

NAGRADE/FESTIVALI
Nagrada žirije Dok'n'Ritam, BelDocs (svetovna premiera)
FSF 2017 (vesna za posebne dosežke)

»Buldožerji, očetje invencije in motherfuckerji ekscesa, ki so bili videti tako, pravi nekdo, »kot da so se ravno vrnili iz pragozda, v katerem so preživeli divjo noč«, so bili nepredvidljivi, neobvladljivi, nedisciplinirani in politično nekorektni, novih generacij pa niso pozivali, naj dvignejo roke (kot Bijelo dugme), temveč glave. Tale doku sprofllira vse štikle, vse ključne verze, vse karizmatične trenutke, a tudi vse buldožerje, Beleta, Činča, Ježa, U. Lovšina, Vebleta in gorečega Breclja, še vedno žive, zrele za comeback v času, ki jih potrebuje.«ZA
- Marcel Štefančič, jr., Mladina

filmografija Varja Močnik
1998 – Otroci na cesti
2000 – Gusarski pohod
2004 – Desperado tonic

ENGLISH
In Varja Močnik’s documentary, members of former Yugoslav rock band Buldožer, their friends and fans reminisce about the time of the release of the band’s debut album Pljuni istini u oči (1975). Their accounts interlace with fictitious scenes, the record artwork, archive material and animation, to ultimately come together into an inventive, surrealist film that speaks not just of the legendary album, but also of the society and reality of the time.