BOŽJA MILOST

By the Grace of God / Grace a Dieu


© 2018, 137 min, krimi drama / crime drama
Jezik / Language: francoščina / French
Država / Country: Francija, Belgija / France, Belgium
Režija / Director: Francois Ozon
Scenarij / Writer: Francois Ozon
Direktor fotografije / DOP: Manuel Dacosse
Igrajo / Cast: Melvil Poupaud, Denis Menochet, Swann Arlaud


Četrtek / Thursday 30.1.2020 @ 20:00
GLEDALIŠČE TARTINI


 

Po resničnem sodnem primeru posneta drama Françoisa Ozona (Mlada in lepa, 5x2, Frantz, Dvojni ljubimec) sledi trem moškim, ki združijo moči, da bi razkrinkali cerkveno svetohlinstvo in se osvobodili bremena dolgo zamolčane resnice. Velika nagrada žirije na letošnjem Berlinalu (in nominacija za najboljši film).

Alexandre je iskreno veren mož, ki z ženo in otroki živi v Lyonu. Nekega dne po naključju izve, da duhovnik, ki ga je v otroštvu zlorabljal, še vedno dela z otroki. Odloči se, da bo ukrepal ter pretrgal tišino, ki obkroža zločine. Kmalu se mu pridružita še dve žrtvi, vročekrvni François in globoko travmatizirani Emmanuel. A iz boja ne bo nihče izšel nepoškodovan.

»To je film družbene pravičnosti, posnet z odločno prepričanostjo in tihim, nikoli kričavim občutkom ogorčenosti. Prepričljivo je odigran, elegantno posnet, podprt s subtilno glasbeno podlago in zmontiran v živahnem tempu /…/.«
- David Rooney, The Hollywood Reporter


Alexandre lives in Lyon with his wife and children. One day he learns by chance that the priest who abused him when he was in scouts is still working with children. He decides to take action and is soon joined by two other victims of the priest, François and Emmanuel. They band together to ‶lift the burden of silence″ surrounding their ordeal. But the repercussions and consequences will leave no one unscathed.


filmografija Manuel Dacosse
2012 – Torpedo
2014 – Aleluja
2017 – Dvojni ljubimec